powered by Footballnet-gr






      






                          

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος όλη η Ιστορία


Η (ΠΑΕ Π.Α.Ο.), είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού. Η έδρα του Παναθηναϊκού είναι το Ολυμπιακό Στάδιο - "Σπύρος Λούης". Στο παρελθόν, έδρα του ήταν το γήπεδο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας «Απόστολος Νικολαΐδης» (το όνομα προέρχεται από τον ιστορικό πρόεδρο Απόστολο Νικολαΐδη), που αποτελεί και την ιστορική έδρα της ομάδας.
Ο Παναθηναϊκός ανακυρήχθηκε ως η κορυφαία ομάδα στον κόσμο για το μήνα Σεπτέμβριο, το 2001, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου (IFFHS)[1].
Ο Παναθηναϊκός κατέλαβε την 20η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των συλλόγων για το 2008 σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου (IFFHS).
Προπολεμική ιστορία
Το τμήμα ποδοσφαίρου του συλλόγου είναι το πρώτο που ιδρύθηκε. Το 1911 κατακτά το πρώτο του πανελλήνιο πρωτάθλημα με την ονομασία Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος.
Ο Π.Π.O. κατέκτησε, το 1922, το πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά. Το 1922 επίσης η ομάδα πήρε την τελική ονομασία Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος και η απόφαση επισημοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 1924. Το πράσινο χρώμα και το σήμα με το τριφύλλι είχε ήδη καθιερωθεί από το 1918.

Τα πρώτα διεθνή παιχνίδια
Στις 26 Απριλίου 1925 ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο διεθνές παιχνίδι του απέναντι στη γιουγκοσλαβική Βιτόρια Ζάγκρεμπ και αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1. Η πρώτη νίκη σε διεθνές παιχνίδι σημειώθηκε το 1926 απέναντι στην αυστριακή Κάουφενμπουργκ με 1-0.
Τέλη δεκαετίας 1920
Το γήπεδο της Λεωφόρου
Το 1928 ο Παναθηναϊκός προσλαμβάνει τον Ούγγρο προπονητή Μίκλος Φόρνερ με στόχο τη δημιουργία ισχυρής ομάδας. Τη χρονιά εκείνη διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα από υπό την ΕΠΟ όμως οι ομάδες του ΠΟΚ απείχαν και έτσι ο Παναθηναϊκός συμμετέχει στο πρωτάθλημα Αθήνας το οποίο κατακτά αήττητος με 8 νίκες και 41-3 γκολ σύνολο.

Το πρωτάθλημα του 1930
Το 1930 ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο πρωτάθλημά του υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Μεγάλο αστέρι της ομάδας ήταν ο Άγγελος Μεσσάρης που πλαισιωνόταν από επίσης σπουδαίους ποδοσφαιριστές οι οποίοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα αήττητοι. Σημαντική επιτυχία ήταν και η νίκη με 8-2 που σημειώθηκε απέναντι στον Ολυμπιακό. Όμως η πρόωρη αποχώρηση του Μεσσάρη το 1932 και οι κακές σχέσεις των παικτών με τη διοίκηση στάθηκαν εμπόδιο στη διατήρηση της ομάδας στην κορυφή με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μην κατακτήσει πρωτάθλημα για τα επόμενα 19 χρόνια έως το 1949.

Μεταπολεμική ιστορία
Το 1950 αποκτούνται από τον Παναθηναϊκό ο Βαγγέλης Πανάκης και ο Κώστας Λινοξυλάκης οι οποίοι ήταν στυλοβάτες στη δημιουγία αξιόμαχής ομάδας. Αναδεικνύεται πρωταθλητής το 1953. Το 1959 θα ακολουθήσει και ο Μίμης Δομάζος και ο ΠΑΟ πρωταγωνίστησε στο πρωτάθλημα και το κύπελλο. Το 1960 ο Παναθηναϊκός συμμετέχει για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Το αήττητο πρωτάθλημα του 1964
Το 1963 ο ΠΑΟ προσλαμβάνει το γιουγκοσλάβο προπονητή Στέφαν Μπόμπεκ ο οποίος δημιουργεί μια ισχυρή ομάδα που σημειώνει ένα ακατάριπτο ρεκόρ έως σήμερα. Κατακτά το πρωτάθλημα δίχως ήττα με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Παίκτες όπως οι Δομάζος, Παπαεμμανουήλ, Λουκανίδης, Οικονομόπουλος, Καμάρας, Πιτυχούτης, Σούρπης, Φυλακούρης, Πανάκης, ήταν ορισμένοι από τους διακριθέντες.
Το πρώτο νταμπλ
Το 1969 ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα και το κύπελλο με προπονητή το Λάκη Πετρόπουλο.
Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών
Οι παρατάξεις του τελικού
Ο Παναθηναϊκός έγινε η μόνη ελληνική ομάδα σε επίπεδο συλλόγων, η οποία έχει αγωνιστεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και συγκεκριμένα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 2 Ιουνίου του 1971 στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, με προπονητή τον Φέρεντς Πούσκας και αντίπαλο την ολλανδική ομάδα του Άγιαξ, από τον οποίο και ηττήθηκε με 2-0. Για να φτάσει στον τελικό κατά σειρά απέκλεισε την πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου Ζενές Ες με 5-0 και 2-1, την πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας και Κυπελλούχο Ευρώπης του 1969 Σλόβαν Μπρατισλάβας με 3-0 και 1-2, την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον με 0-0 και 1-1 και τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας Ερυθρό Αστέρα με 3-0 και 1-4.
Τελικός Διηπειρωτικού Κυπέλλου
Την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός έγινε και η μοναδική Ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, λόγω της άρνησης του Άγιαξ, με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ουρουγουάης και Νότιας Αμερικής Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Οι αγώνες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σκληροί καθώς πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές της Νασιονάλ υπήρξαν αντιαθλητικοί με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του Γιάννη Τομαρά με σπάσιμο του ποδιού του. Ο πρώτος αγώνας έληξε 1-1 στη Λεωφόρο και ο επαναληπτικός 2-1 υπέρ της Νασιονάλ.
1972-1979
Το 1972 ο Παναθηναϊκός κατακτά ένα ακόμα πρωτάθλημα και ο Αντώνης Αντωνιάδης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 39 γκολ, αριθμό που δεν έχει ξεπεραστεί έως σήμερα. Την επόμενη χρονιά ο ΠΑΟ αποκτά το Χουάν Ραμόν Βερόν και τον Άρακεν Ντεμέλο. Το 1974 αναλαμβάνει πρόεδρος της ομάδας ο Απόστολος Νικολαΐδης. Το 1977 ο ΠΑΟ κατακτά πρωτάθλημα και κύπελλο με προπονητή τον Κάζιμιρ Γκόρσκι. Κατά την ίδια αγωνιστική περίοδο αγωνίστηκε το Βαλκανικό κύπελλο συλλόγων εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στον τελικό, ο οποίος διεξήχθει την επόμενη περίοδο. Στις 15 Μαρτίου 1978 ο Παναθηναϊκός επικράτησε στη ρεβάνς της Λεωφόρου με 2-1 επί της Σλάβια Σόφιας και κατέκτησε το τρόπαιο.
Εποχή Βαρδινογιάννη
Με υποχρεωτική τη μετατροπή όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων σε ΠΑΕ ο Παναθηναϊκός αλλάζει σελίδα και στις 17 Ιουλίου 1979 η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών του Παναθηναϊκού. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θα είναι για τα επόμενα 21 χρόνια ο πρόεδρος του ΠΑΟ.

Αθλητικό κέντρο Παιανίας
Σημαντική επένδυση για την εξέλιξη της ομάδας υπήρξε η δημιουργία του πρωτοποριακού αθλητικού κέντρου της Παιανίας το 1981. Εκεί εφαρμόστηκαν σύγχρονες μέθοδοι προετοιμασίας και προπόνησης. Παράλληλα δημιουργήθηκε η ποδοσφαιρική Ακαδημία η οποία τροφοδότησε με αξιόλογους ποδοσφαιριστές τον Π.Α.Ο. και την Εθνική ομάδα.

Ημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1985
Το 1985 ο Παναθηναϊκός έχοντας αναδειχθεί πρωταθλητής και κυπελλούχος την προηγούμενη χρονιά, με προπονητή το Γιάτσεκ Γκμοχ και πρωταγωνιστές το Δημήτρη Σαραβάκο, Βέλιμιρ Ζάετς, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Γιάννη Κυράστα αγωνίστηκε ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενάντια στην αγγλική Λίβερπουλ (0-4, 0-1), έχοντας αποκλείσει τις τις Φέγενορντ, Λίντφιλντ και Γκέτεμποργκ.

Νταμπλ 1986
Το 1986 υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές του Π.Α.Ο. καθώς είχε συγκεντρώσει στις τάξεις του πλήθος αθλητών οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους διεθνείς. Έτσι κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά και το κύπελλο νικώντας τον Ολυμπιακό στον τελικό με 4-0 με πρωταγωνιστή το Δημήτρη Σαραβάκο. Προπονητής ήταν ο Πίτερ Πάκερτ και πρωταγωνιστές οι Σαργκάνης, Καρούλιας, Βαμβακούλας, Ζάετς, Μαυρίδης, Κυράστας, Σαραβάκος, Αντωνίου, Ρότσα, Λιβαθηνός, Χαραλαμπίδης, Θ. Δημόπουλος, Χρ. Δημόπουλος, Γεωργαμλής, Μπατσινίλας, Βλάχος, Γεωργακόπουλος.
Προημιτελικά ΟΥΕΦΑ 1988
Από τον αγώνα ΠΑΟ-Χόνβεντ 5-1
Το 1988 ο Παναθηναϊκός έφτασε στους 8 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έχοντας αποκλείσει στην πορεία σημαντικούς αντιπάλους όπως η Οσέρ, η Γιουβέντους και η Χόνβεντ. Έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο της Οσέρ του Ερίκ Καντονά ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Γιουβέντους που ήταν φαβορί για το τρόπαιο χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις το Δημήτρη Σαραβάκου και το Χρήστου Δημόπουλου. Η βελγική Μπριζ απέκλεισε τον ΠΑΟ. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος νικώντας με 4-3 στα πέναλτι τον Ολυμπιακό.
Τσάμπιονς Λιγκ 1992
Έχοντας αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος τις 2 προηγούμενες χρονιές, ο Παναθηναϊκός ήταν παρών στην πρώτη πειραματική χρονιά του Τσάμπιονς Λιγκ. Κατάφερε να συμμετάσχει στους 8 έχοντας αποκλείσει τη Ρεϊγαιβικ και την Γκετεμποργκ. Στον όμιλο σημείωσε 4 ισοπαλίες και 2 ήττες. Με τη Σαμπντόρια που συμμετείχε στον τελικό αναδείχθηκε 2 φορές ισόπαλος με 0-0 και 1-1.
Επιστροφή στην κορυφή 1995 - 1996
Ο Παναθηναϊκός με προπονητή τον Ίβιτσα Όσιμ, κατέκτησε το 1993 το κύπελλο, με σκορ 1-0 επί του Ολυμπιακού και επί 3 συνεχόμενες χρονιές διατήρησε τον τίτλο του κυπελλούχου. Το 1994 ο ΠΑΟ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ που είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στον τελικό κυπέλλου επιβλήθηκε με σκορ 4-2 στα πέναλτυ, μετά από ένα αμφίρροπο αγώνα που έληξε 3-3. Προπονητής ήταν ο Χουάν Ραμόν Ρότσα που επανέφερε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή αφού στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής το 1995 και το 1996. Το 1995 ο τίτλος συνδυάστηκε και με την κατάκτηση του κυπέλλου επικρατώντας και πάλι επί της ΑΕΚ με 1-0.
Ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 1996
Με προπονητή το Χουάν Ραμόν Ρότσα στο Τσάμπιονς Λιγκ 1996, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Χάιντουκ και συμμετείχε στους ομίλους περνώντας πρώτος απέναντι στις Ναντ, Πόρτο και Άαλμποργκ. Στους 8 απέκλεισε τη Λέγκια. Στον ημιτελικό ο Π.Α.Ο. αντιμετώπισε τον Άγιαξ ο οποίος την προηγούμενη χρονιά (1994-95) είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ αήττητος και παρέμενε αήττητος μέχρι τότε. Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 0-1 τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ και διέκοψε τις συνεχόμενες επιτυχίες του Άγιαξ, όμως στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 0-3 και αποκλείστηκε από τον τελικό.
Τσάμπιονς Λιγκ 2001
Στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2001 ο Παναθηναϊκός, με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη, κατόρθωσε να αγωνιστεί σε 2 ομίλους του θεσμού. Απέκλεισε την Πολώνια Βαρσοβίας και στον πρώτο όμιλο προκρίθηκε με αντιπάλους τις Λα Κορούνια, Γιουβέντους και Αμβούργο. Έκπληξη αποτέλεσε και πάλι ο αποκλεισμός της Γιουβέντους από τον Π.Α.Ο. καθώς η νίκη 3-1 έδωσε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό που είχε για πρωταγωνιστή τον Πάολο Σόουζα. Στο δεύτερο όμιλο που αγωνίστηκε ο Π.Α.Ο. αντιμετώπισε τις Βαλένθια, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Στουρμ Γκρατς.
Προημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ 2002
Την επόμενη χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός αφού απέκλεισε τη Σλάβια Πράγας αναδείχθηκε πρώτος στον όμιλό του αφήνοντας πίσω τις Άρσεναλ, Μαγιόρκα και Σάλκε. Στη συνέχεια καταφέρνει να προκριθεί και από τον επόμενο όμιλο απέναντι στους Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο και Σπάρτα Πράγας. Αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα για να προκριθεί στον ημιτελικό και με νίκη 1-0 στην Αθήνα βρέθηκε να προηγείται στη Βαρκελώνη 0-1. Χρειαζόταν να δεχθεί 3 γκολ για να μη βρεθεί στον ημιτελικό και η Μπαρτσελόνα κατάφερε να τα σημειώσει σε ένα αγώνα που ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε μέχρι τέλους. Την επιτυχία μοιράστηκαν οι Γιάννης Κυράστας και Σέρτζιο Μαρκαριάν ως προπονητές. Καραγκούνης, Μπασινάς, Κωνσταντίνου, Λυμπερόπουλος, Σεϊταρίδης, Σόουζα, Ολισαντέμπε, Χένρικσεν, Νικοπολίδης ήταν οι ποδοσφαιριστές που διακρίθηκαν.
Νταμπλ 2004
Το 2004 ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στους τίτλους στην Ελλάδα και κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 7 χρόνια. Κατέκτησε και το κύπελλο Ελλάδας αφού στον τελικό νίκησε τον Ολυμπιακό με 3-1. Στο Τσαμπιονς Λιγκ κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη θέση του ομίλου του απέναντι σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Στουτγάρδη και Ρέιτζερς και να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου αποκλείστηκε από τη Οσέρ του Σισσέ.
Πολυμετοχικός Παναθηναϊκός
Τζιμπρίλ Σισέ
Το καλοκαίρι του 2008 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στην ΠΑΕ και άλλων μετόχων βασικότεροι εκ των οποίων οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Παύλος Γιαννακόπουλος και Νίκος Πατέρας. Έτσι ο Παναθηναϊκός υπήρξε η πρώτη ομάδα που ακολούθησε το πολυμετοχικό μοντέλο διοίκησης. Ο σύλλογος αξιοποιώντας την οικονομική του ενίσχυση, προχώρησε στην απόκτηση καταξιωμένων ποδοσφαιριστών όπως Ζιλμπέρτο Σίλβα, Τζιμπρίλ Σισέ, Κώστας Κατσουράνης, Σεμπάστιαν Λέτο οι οποίοι δίπλα στους παλαιότερους Καραγκούνη, Σαλπιγγίδη, Νίνη, Βύντρα οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με διαφορά 6 βαθμών και στην κατάκτηση του κυπέλλου δίχως ήττα, ενώ στην Ευρώπη άξια αναφοράς ήταν η διπλή επικράτηση επί της Ρόμα με 3-2 εντός και εκτός έδρας, νίκες που έδωσαν στον Παναθηναϊκό την πρόκριση για τις 16 καλύτερες ομάδες του Europa League. Μετά την επιτυχία όμως εκείνης της χρονιάς, συγκεκριμένα το Μάιο του 2010 ο Νίκος Πατέρας παραιτείται από την προεδρία της ΠΑΕ, όπου μετά από περίπου ένα μήνα τη θέση του παίρνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Οι εξελίξεις είναι αλυσιδωτές, με ανακοινώσεις εκατέρωθεν, και έτσι φθάνουμε στο Σεπτέμβριο του 2010 όπου και πάλι Νίκος Πατέρας αποδέχεται το κάλεσμα του Γιάννη Βαρδινογιάννη και αναλαμβάνει εκ νέου πρόεδρος.Ο Παναθηναϊκός δεν διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους σε Ελλάδα και Ευρώπη με αποκορύφωμα τις ήττες με 5-1 από την Μπαρτσελόνα και 0-2 από Κοπεγχάγη εντός έδρας. Έτσι λοιπόν φθάνουμε στο Δεκέμβριο του 2010, όπου αιφνιδίως Νίκος Πατέρας και Ανδρέας Βγενόπουλος αποφασίζουν από κοινού την αποχώρησή τους από τα δρώμενα της ομάδας, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πορευθεί με λύση ανάγκης μέχρι το καλοκαίρι, δηλαδή με τους Γόντικα,Πολέμη, Νίκα και Βεκρή ως βασικούς διαχειριστές της ομάδας.
Αποχώρηση Βαρδινογιάννη
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε την πρόθεση της οικογένειάς του να αποχωρήσει απο τον Παναθηναϊκό.
Τίτλοι
Σύνολο τίτλων
Εγχώριοι τίτλοι
20 Πρωταθλήματα Ελλάδος 1930, 1949, 1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977, 1984, 1986, 1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2010

17 Κύπελλα Ελλάδος 1940, 1948, 1955, 1967, 1969, 1977, 1982, 1984, 1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 2004, 2010

4 Σούπερ Καπ Ελλάδος 1970, 1988, 1993, 1994

1 Πρωτάθλημα ΣΕΓΑΣ 1911

1 Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς 1922

17 Πρωταθλήματα Αθηνών 1925, 1926, 1927, 1929, 1930, 1931, 1934, 1937, 1939, 1949, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1959

1 Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος 1970


Διεθνείς τίτλοι
1 Βαλκανικό Κύπελλο 1978


Άλλοι τίτλοι
4 Κύπελλα Πάσχα 1940, 1947, 1952, 1954

2 Κύπελλα Χριστουγέννων 1949, 1955


Νέοι και έφηβοι
2 Κύπελλα Ερασιτεχνών Ελλάδος 1994, 1995

2 Κύπελλα Αθηνών 1993, 1994

1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Κ-21 2005

1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Κ-18 2009


Ποδόσφαιρο σάλας
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Παίδων 1998

Σχολές Ποδοσφαίρου
Ο Παναθηναϊκός υπήρξε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα με ακαδημία στο εξωτερικό. Εκτός από τις 54 ακαδημίες που συνεργάζεται στην Ελλάδα, ξεχωρίζει η ακαδημία της Παιανίας με τον πιο εξελιγμένο εξοπλισμό, η ομάδα διατηρεί 6 ακαδημίες εκτός Ελλάδας στην Κύπρο, ΗΠΑ Saint Louis, Αυστραλία, Καναδά, Ισραήλ και Αίγυπτο(υπό ίδρυση η σχολή στην Ν. Αφρική).

Footballnet-gr

.